غربالگری هیستروسکوپی (hysteroscopy) در زنان نابارور

غربالگری هیستروسکوپی (hysteroscopy) در زنان نابارور

غربالگری هیستروسکوپی شامل دو نوع تشخیصی و درمانی است که امروزه بانوان نابارور از این روش استقبال می کنند. برای تعریف ناباروری باید گفت که بعد از 2 سال یا طبق گفته برخی دیگر 6 ماه که از رابطه محافظت نشده توسط زوجین بگذرد، اگر بارداری حاصل نشود، یکی از زوجین یا هر دو دچار مشکل خاصی هستند و به همین خاطر امروزه زنانی که با این چنین مشکلی روبرو می شوند از این روش تشخیصی – درمانی استفاده می کنند؛ چراکه شانس بارداری بعد از این روش واقعا افزایش پیدا می یابد و البته که عوارض خاصی را هم در بر ندارد.

 

غربالگری هیستروسکوپی چیست؟

قبل از هر چیزی بهتر است به معرفی hysteroscopy بپردازیم. می توان گفت غربالگری هیستروسکوپی شامل دو روش تشخیصی و درمانی فوق العاده است که در آن از دستگاهی با همین نام یعنی هیستروسکوپ استفاده می کنند. بدین صورت که تجهیزات کار یک لوله تلسکوپی مجهز به نور و دوربین است که ساختار بسیار نازکی دارد و معمولاً از طریق واژن به سمت دهانه رحم هدایت می شود و عمدتاً در این شرایط پزشک معالج از طریق مانیتوری که در اختیار دارد، می تواند داخل رحم را مورد بررسی قرار دهد.

به خاطر داشته باشید که با استفاده از دستگاهی به نام هیستروسکوپ می‌ توان به شناسایی بی نظمی های ساختاری رحم پرداخت و اگر نیاز به تأیید نتایج برخی از آزمایش ها مانند سونوگرافی باشد، هیستروسکوپی بهترین روش به شمار می آید. خاطرنشان می کنم که در این روش، به هیچ عنوان هیچ گونه بخیه یا برشی در کار نیست و لوله نازکی که به آن اشاره شد، تنها از طریق واژن وارد بدن بانوان می شود و هیچ گونه بافتی در اطراف رحم دچار آسیب و مشکل نمی شود.

 

چگونگی انجام غربالگری هیستروسکوپی

نوبتی هم که باشد نوبت به بررسی نحوه انجام غربالگری هیستروسکوپی است. این روش به این صورت انجام می شود که از یک لوله نازک تلسکوپ مانند که مجهز به نور ودوربین است استفاده می کنند. سپس آن لوله را پزشک معالج وارد دهانه رحم می کند تا بتواند فضای داخلی رحم را به راحتی مشاهده کند که در این شرایط، پزشک معالج قادر است به صورت کاملاً واضح فضای داخلی رحم را مشاهده کرده و همین امر خود باعث تشخیص دقیق تر و ساده تر علل مختلف نازایی می شود.

در برخی از موارد ممکن است پزشک از بی حسی موضعی استفاده کند یا اینکه دارویی آرام بخش را تجویز کند. در شرایطی هم شاید نیاز به بیهوشی باشد که شما قبل از آزمایش اگر با بیهوشی قرار است انجام شود، نباید غذا یا نوشیدنی خاصی را مصرف کنید. معمولاً پزشک وضعیت سلامت شما را مورد بررسی قرار می دهد که اگر دارویی برای رقیق کردن خون مصرف می کنید، حساسیت دارویی خاصی دارید یا در 6 ماهه گذشته با عفونت دهانه رحم مواجه شده اید، احتمالاً انجام هیستروسکوپی شما ممکن است به تأخیر بیفتد. می توان به جرأت گفت که بعد از انجام این روش تشخیصی احتمال بارداری بسیار بالا می رود و به همین خاطر، این روش غربالگری امروزه این چنین مورد توجه و استقبال قرار گرفته است.

 

موارد کاربرد غربالگری هیستروسکوپی برای درمان نازایی

غربالگری هیستروسکوپیکه بهترین روش تشخیصی برای درمان نازایی به حساب می آید، به راحتی می تواند دلیل سقط های مکرر را تشخیص دهد و همچنین برای تشخیص شرایطی همانند پولیپ، فیبروم و توده های غیر سرطانی در رحم هم بسیار کاربرد دارد. شاید تا به حال با این موضوع روبرو نشده باشید، اما برای ارزیابی مشکلات باروری و همچنین دردهای لگنی هم این روش تشخیصی جزء بهترین روش ها به شمار می آید.

نمی توان گفت که پولیپ به تنهایی عامل ناباروری است، اما یکی از عوامل بسیار جدی به شمار می آید. به همین خاطر، افرادی که دچار نازایی هستند، برای این که بتوانند احتمال بارداری خود را افزایش دهند، باید طبق روش تشخیصی هیستروسکوپی پولیپ را شناسایی و آن را بردارند؛ چراکه پولیپ باعث خواهد شد تا فرد باردار با خطر سقط جنین روبرو شود.

فیبروم هم دلیلی برای سقط جنین و ناباروری به حساب می آید که مشکلاتی همچون جداشدگی جفت را ایجاد و محدودیت در رشد جنین را در پی دارد و به همین خاطر، برای درمان نازایی استفاده از روش تشخیصی هیستروسکوپی بهترین گزینه به شمار می آید.

توده های غیر سرطانی در رحم که بیشتر در زنان یائسه دیده می شوند در برخی از شرایط هم ممکن است بانوان جوان را هدف قرار دهد و این خود باعث ناباروری می شود که هورمونی مانند استروژن باعث رشد این توده های غیرسرطانی در رحم می شوند.

غربالگری هیستروسکوپی (hysteroscopy) در زنان نابارور
غربالگری هیستروسکوپی (hysteroscopy) در زنان نابارور

 

مراقبت های بعد از غربالگری هیستروسکوپی

بعد از انجام غربالگری هیستروسکوپی بهتر است بدانید که شما این اجازه را دارید تا به فعالیت های عادی خود در همان روز ادامه دهید ولی باید این نکته را هم به خاطر داشته باشید که تا پایان روز اگر استراحت نکنید احتمالاً عوارض بیهوشی کمی شما را با حالات ناخوشایند روبروکند.

 شما بعد از انجام این روش تشخیصی بهتر است، تغذیه طبیعی و روزمره خود را دنبال کنید که البته در این بین، باید بدانید که اگر رحم شما دچار انقباض شود، احتمالاً با حالت هایی همچون دوران پریودی خود مواجه شوید و احتمال اینکه چندین روز را با لکه بینی سپری کنید، هم وجود دارد و به همین خاطر، لازم نیست که به خاطر دردهای شکمی، لکه بینی یا خونریزی های غیر طبیعی نگران شوید، ناگفته نماند که حدود 1 هفته و البته تا زمانی که لکه بینی و خونریزی غیر طبیعی شما قطع شود، بهترین کار این است که از رابطه جنسی جلوگیری به عمل آورده تا دچار انواع عفونت نشوید.

 

عوارض غربالگری هیستروسکوپی

هر روش تشخیصی و درمانی معمولاً در کنار فواید و مزایایی که دارد، یک سری عوارض را هم ممکن است در پی داشته باشد. در مورد غربالگری هیستروسکوپی در زنان نابارور هم می توان گفت این روش با اینکه جزء روش های بسیار کم خطر است، اما در شرایطی ممکن است به رحم صدمه و آسیبی تصادفی وارد کند که البته باید گفت این عارضه چندان رایج نیست و معمولاً با آنتی بیوتیک می توان به درمان آن پرداخت.

در برخی از موارد دیگر هم ممکن است به دهانه رحم آسیبی وارد آید که این هم جزء عوارض بسیار نادر به شمار می آید. خونریزی بیش از حد در حین انجام این روش تشخیصی هم از دیگر عوارض آن محسوب می شود که البته می توان آن را با دارو کنترل کرد.

 احتمالاً تا حالا شنیده باشید که هیستروسکوپی هم عارضه ای مانند عفونت را شاید به دنبال داشته باشد که به خاطر وجود ترشحات بدبوی واژن یا خونریزی های شدید این مشکل به وجود می آید که معمولاً با مصرف آنتی بیوتیک در یک دوره کوتاه این مسئله هم رفع خواهد شد.

 در بین زنانی که نازا هستند و از این روش تشخیصی استفاده می کنند، ممکن است برخی از افراد دچار احساس ضعف شوند که البته آن دسته از بانوانی که بدون بیهوشی از این روش استفاده می کنند، معمولاً با این احساس روبرو می شوند.

 

بارداری بعد از هیستروسکوپی 

یکی از سؤالات بسیار پرتکرار بانوانی که دچار نازایی هستند، این است که بعد از انجام غربالگری هیستروسکوپی چقدر طول می کشد تا بتوانند باردار شوند؟

همان طور که گفته شد، این روش یعنی هیستروسکوپی یک روش تشخیصی و درمانی ناباروری است که با استفاده از یک لوله نازک، پزشک معالج می تواند به مشکلات درون و فضای داخلی رحم بپردازد و به جرأت می توان گفت یکی از بهترین و سریع ترین روش ها برای بالا بردن شانس بارداری استفاده از این روش غربالگری است.

زمانی که پزشک معالج از این روش تشخیصی استفاده می کند، نمونه برداری را آغاز کرده و به بررسی مشکلاتی که قبلاً گفته شد همانند اندازه و شکل رحم می پردازد. با توجه به تشخیصی که هیستروسکوپی انجام می دهد، درمان هم آغاز می شود و بعد از برطرف شدن مشکل، قطعاً بارداری به ساده ترین شکل ممکن امکان پذیر خواهد بود.

 

مراجعه به پزشک

غربالگری هیستروسکوپی همان طور که گفته شد شامل دو نوع تشخیصی و درمانی می شود و معمولاً برداشتن فیبروم رحمی و موارد اینچنینی به نوع درمانی آن اشاره می کند. زمانی که از این روش برای پیدا کردن علت مشکل خاصی همچون خونریزی های غیر طبیعی استفاده شود هم نوع تشخیصی آن مدنظر قرار می گیرد. این روش عوارض خاصی را به دنبال ندارد، مگر در شرایطی خاص که در مورد آن هم با شما صحبت کردیم. شما برای درمان نازایی می توانید به دکتر مانیا کاوه متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و از دو نوع این روش یعنی درمان یا تشخیص به بالا بردن شانس بارداری خود در کوتاه مدت کمک کنید.

 
Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.