چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم

چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم؟

متاسفانه اغلب زنان تا زمانی که دچار مشکل نشوند به پزشک مراجعه نمی کنند. در حالی که مراجعه دوره ای به پزشک زنان زایمان برای حفظ سلامت و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها بسیار ضروری است. نتایج تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که تشخیص به موقع بیماری های زنان، باعث تسریع فرآیند درمان خواهد شد. بیشتر زنان علت عدم مراجعه خود به پزشک زنان را، نداشتن علائم غیر طبیعی بیان می کنند. اما بی خبر از آن هستند که بسیاری از بیماری های زنان، دارای علائم نیستند و به بیماری های خاموش شناخته می شوند و تنها در مراحلی که بیماری پیشرفت می کند علامت دار می شوند. به همین دلیل است که باید به صورت منظم به پزشک زنان و زایمان مراجعه شود. با توجه به همین موضوع بر آن شدیم تا در این مقاله به این سوال پاسخ دهیم که چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم؟

 

اولین مراجعه به پزشک زنان و زایمان

یک اشتباه بسیار رایج که در ارتباط با مراجعه به پزشک زنان و زایمان وجود دارد این است که دختران قبل از ازدواج نیازی به معاینه شدن توسط پزشک زنان و زایمان ندارند. در حالی که متخصصین توصیه می کنند از سن 13 سالگی به بعد، دخترخانم ها باید حداقل سالی یک بار به دکتر زنان مراجعه کنند و در صورت نیاز تحت مراقبت های پیشگیرانه قرار بگیرند. در صورتی که در این سن به پزشک مراجعه نشده است حتما باید پس از آغاز فعالیت جنسی یا طی دو تا سه سال پس از فعال شدن از نظر جنسی به متخصص زنان مراجعه شود.

 

دفعات مراجعه به پزشک زنان زایمان

در صورتی که دارای علائم یا شرایط زیر نیست، می‌توانید سالانه برای معاینه مراجعه کنید.

  • اگر در دوره عادت ماهیانه شما تغییر ایجاد شده است: در صورتی که عادت ماهیانه شما منظم نیست و یا متوقف شده است باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر در آستانه یائسگی هستید: اغلب خانم‌ها یائسگی را در اوایل دهه پنجاه سالگی آغاز می‌کنند اما برخی دیگر می توانند زودتر و یا دیرتر نیز یائسگی را تجربه کنند. در صورتی که متوجه تغییر در چرخه قاعدگی خود شده اید و احتمال می دهید که در آستانه یائسگی قرار داشته باشید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
  • اگر خونریزی نامنظم دارید: اگر هرگونه خونریزی شدیدی دارید که هیچ ارتباطی با عادت ماهیانه شما ندارد، مانند خونریزی در حین مقاربت و بعد از آن، باید در اسرع وقت به متخصص زنان مراجعه کنید تا معاینه شوید. با توجه به این که خونریزی از علائم هشدار دهنده برخی از بیماری های جدی است نباید در مراجعه به پزشک تعلل کرد.
  • اگر باردار هستید: بارداری یکی از مهم ترین دوران زندگی زنان است که باید تحت نظر و مراقبت پزشک باشند. تعداد دفعات مراجعه به پزشک توسط پزشک متخصص زنان و زایمان تعیین می شود. معاینه های منظم در دوران بارداری می‌تواند از بروز عوارض بارداری و زایمان به شکل مؤثری پیشگیری کند.
  • اگر باردار هستید و خونریزی دارید: در صورتی که بارداری شما توسط پزشک تایید شده است و خونریزی واژن را تجربه می‌کنید باید سریعاً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید و منتظر وقت معاینه بعدی خود نباشید.
  • احساس خارش یا سوزش در واژن دارید: اگر دچار خارش و سوزش واژن هستید و بعد از چند روز علی رغم رعایت کردن بهداشت شخصی این علائم برطرف نشد باید به پزشک خود مراجعه کنید. ناراحتی‌های واژن می توانند نشانه‌ای از عفونت ادراری، عفونت‌های باکتریایی، عفونت‌های مخمری و برخی از بیماری‌های مقاربتی باشند.
  • اگر مشکلات ادراری دارید: در صورتی که تکرر ادرار دارید یا هنگام ادرار احساس درد یا سوزش دارید، درد لگن و بوی بد و تیرگی ادرار دارید باید برای تشخیص و رفع این علائم به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. زیرا این علائم می تواند نشان دهنده عفونت مجاری ادراری باشند.
  • اگر ترشحات غیر طبیعی واژن دارید: ترشحات واژن (از رنگ روشن تا رنگ سفید شیری)بین چرخه قاعدگی طبیعی است. اما در صورتی که متوجه تغییرات رنگ، بو و میزان ترشحات واژن (مهبل) شدید باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
  • اگر تصمیم به بارداری دارید: اگر قصد دارید باردار شوید باید تحت نظر متخصص زنان باشید تا بارداری سالمی را تجربه کنید.
چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم
چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم

.

کارهایی که باید قبل از مراجعه به پزشک زنان و زایمان انجام دهید؟

در صورتی که مشکل خاصی ندارید و برای معاینه سالیانه به پزشک زنان و زایمان مراجعه می کنید، اگر در دوران قاعدگی قرار دارید، بهتر است مراجعه به پزشک را به بعد از دوران قاعدگی موکول کنید. همچنین بهتر است، 2 روز قبل از معاینه متخصص زنان، از فعالیت جنسی، استفاده از دوش واژن یا استفاده از تامپون ها اجتناب کنید. اما نکته حائز اهمیت این است که حتما هنگام مراجعه به پزشک بهداشت شخصی خود را رعایت کنید و از لباس زیر تمیز استفاده کنید.

 

پزشک زنان و زایمان از چه روش های برای تشخیص بیماری استفاده می کند؟

در صورتی که پزشک متخصص زنان و زایمان در کنار معاینات لگن برای تشخیص دقیق تر نیاز به داده های بیشتر داشته می تواند از روش های تشخیصی زیر کمک بگیرد:

  • تست پاپ اسمیر (نمونه برداری از دهانه رحم)
  • اسکن سونوگرافی
  • کولپوسکوپی، معاینه میکروسکوپی دهانه رحم
  • بیوپسی آندومتر یا گرفتن نمونه از آستر رحم
  • هیستروسکوپی، استفاده از آندوسکوپ برای دیدن رحم است

 

انجام معاینه لگن توسط پزشک زنان و زایمان

یکی از علت های اصلی عدم مراجعه زنان به پزشک متخصص زنان و زایمان، ترسیدن از معاینه لگن است. معاینه لگن به پزشک این امکان را می دهد که اندام تناسلی را جهت اطمینان از سلامت آن ها بررسی کند. همچنین در صورتی که بیمار علائم ژنیکولوژیک از جمله درد لگنی، خونریزی غیرطبیعی واژینال، تغییرات پوستی، ترشحات غیر نرمال واژن یا مشکلات ادراری داشته باشد، معاینه لگن برای او انجام خواهد شد. معاینه لگن بر خلاف تصور اغلب افراد، دردناک نیست. برخی از بیماران ممکن است هنگام معاینه احساس درد جزئی داشته باشند که شدید نیست.

چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم
چه زمانی باید به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنیم

.

چه زمانی نیازی به مراجعه به پزشک زنان و زایمان نیست؟

در پاسخ این سوال باید بگوییم نظارت بر سلامت اندام‌های تولید مثل حتی پس از یائسگی نیز دارای اهمیت است و نباید روتین مراجعه به پزشک متخصص زنان قطع شود. اما زنان بعد از ۷۰ سالگی، در صورتی که سابقه پاپ اسمیر غیر طبیعی و هیچ شریک جنسی جدیدی نداشته باشند، می‌توانند جلسات روتین مراجعه به متخصص زنان را با مشورت پزشک با فاصله های طولانی تری انجام دهند.

 

سخن نهایی

مراجعه سالیانه به پزشک زنان و زایمان باید در برنامه تمام زنان باشد. در صورت مشاهده علائم غیر طبیعی تعداد دفعات مراجعات بیشتر خواهد شد. شما می توانید جهت ویزیت و انجام معاینات سالیانه خود، یا در صورت داشتن هرگونه علائم غیرطبیعی به صورت حضوری به مطب دکتر مانیا کاوه پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.