زخم دهانه رحم

زخم دهانه رحم چیست و چگونه درمان می شود؟

زخم دهانه رحم چیست؟ برای جواب به این سوال بهتر است که ابتدا با خود رحم آشنا شوید. دهانه رحم یک مجرای باریک دونات شکل است که در پایین ترین قسمت رحم قرار گرفته و دو ناحیه رحم و واژن را به یکدیگر متصل می کند. خونی که به صورت ماهیانه از واژن خانم ها خارج می شود، در واقع از رحم به داخل واژن می آید. دهانه رحم همان قسمتی است که هنگام زایمان منبسط و باز شده و نوزاد از کانال تولد و سپس از دهانه رحم خارج می شود. زخم دهانه رحم یکی از مشکلات جدی خانم ها است که معمولاً اطلاعات زیادی در مورد آن ندارند. ملتهب شدن دهانه رحم به دلیل تحریک، عفونت و آسیب سلول های دهانه رحم را زخم دهانه رحم می گویند.

 

زخم دهانه رحم چیست؟

زخم دهانه رحم یکی از بیماری هایی است که در اکثر خانم ها به وجود می آید. گاهی اوقات دهانه رحم به دلایل مختلفی از جمله آسیب دیدن سلول های رحم، عفونت یا تحریک توسط چیزی، دچار التهاب و آزار و اذیت زنان می شود. این بیماری با تغییر رنگ، ترشح مخاط چرکین، قرمز و متورم شدن رحم همراه است. نام پزشکی یا انگلیسی این بیماری Cervicitis یا «سرویسیت» است. خونریزی رحم در اثر لمس دهانه رحم، یکی از نشانه های معروف این بیماری است. در صورت مشاهده این نشانه بهتر است سریعاً به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنید و این بیماری را درمان کنید.

 

عفونت دهانه رحم

همان طور که گفتیم به پایین ترین قسمت رحم زنان، دهانه رحم یا سرویکس می گویند. عفونت دهانه رحم یکی از مهم ترین دلایل زخم دهانه رحم یا همان سرویسیت است. بیماری عفونت سرویکس، از بیماری های شایعی است که بیشتر خانم ها به آن مبتلا هستند. درصورت معالجه نکردن به موقع این بیماری، ممکن است مشکلات جدی تری در سیستم تناسلی و تولید مثل خانم ها به وجود آید. زخم شدن دهانه رحم، دو حالت حاد و مزمن دارد که هر کدام به دلایل مختلفی به وجود می آیند.

 

زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم

علل زخم دهانه رحم

زخم دهانه رحم ممکن است به دو صورت حاد و مزمن دیده شود. این بیماری و ملتهب شدن رحم به دلایل مختلفی در این ناحیه خانم ها به جود می آید. مهم ترین دلیل زخم دهانه رحم یا سرویسیت، عوامل عفونی و میکروب های ناقلی مانند سوزاک و کلامیدیا است که هنگام ارتباط جنسی منتقل می شوند. این عوامل باعث زخم شدن دهانه رحم حاد می شود.

عفونت تریکومنایی دهانه رحم، یکی از دلایل رایج این بیماری است که بیشتر در خانم هایی به وجود می آید که دارای فعالیت جنسی بسیار زیاد و همچنین دارای رابطه با پارتنر های مختلفی باشند. دلایل دیگری که در بیماری سرویسیت موثر هستند عبارتند از:

واکنش‌های آلرژیک
حساسیت و آلرژی به برخی از محصولات بهداشتی از قبیل اسپرم کش های ضد بارداری، لاتکس موجود در کاندوم ها، خوشبوکننده های زنانه، تامپون، شیاف مهبل و... از دلایل ایجاد بیماری سرویسیت است که موجب تحریک دهانه رحم و زخم دهانه رحم می شود.

رشد بیش از حد باکتری ها
در واژن خانم ها باکتری های زیادی وجود دارد که به طور طبیعی رشد می کنند؛ اما رشد بیش از حد آنها در این ناحیه، یکی از دلایل بیماری زخم دهانه رحم است. به این ناهماهنگی در رشد باکتری های طبیعی و باکتری های مضر واژن، واژینوز باکتریایی می گویند.

عدم تعادل هورمونی
یکی از عواملی که باعث ایجاد اختلال در سلامت دهانه رحم خانم ها می شود استروژن بسیار کم و پروژسترون بالا است. گاهی اوقات این تعادل هورمونی موجب مبتلا شدن خانم های باردار به بیماری زخم دهانه رحم یا سرویسیت می شود.

 

زخم دهانه رحم در چه افرادی شایعتر است؟

بیماری سرویسیت یا زخم دهانه رحم، یکی از بیماری هایی است که بیشتر خانم ها، در سنین باروری به آن مبتلا هستند. عواملی که در این سنین باعث افزایش شیوع زخم دهانه رحم در افراد می شود، شامل موارد زیر است.

  • بیماری های زمینه ای مانند دیابت، ایدز و ...
  • بیماری های مقاربتی مانند سوزاک، سیلیفس و...
  • داشتن رابطه جنسی در سنین کم
  • ارتباط جنسی بدون رعایت اصول بهداشتی

 

علائم بیماری زخم دهانه رحم یا سرویسیت

معمولاً بیماری زخم دهانه رحم را با علائمی مانند قرمزی، تورم، تحریک و شکنندگی بافت دهانه رحم می شناسند. این عوامل موجب زخم و خونریزی رحم خانم ها می شود؛ اما این بیماری علائم دیگری هم دارد که ممکن است شما متوجه آن نشوید. علائم زخم دهانه رحم عبارتند از:

  • خونریزی های مکرر
  • لکه بینی
  • درد و خونریزی حین رابطه جنسی
  • درد واژن و دهانه رحم
  • خروج ترشحات چرکی سبز رنگ
  • درد لگن
  • تکرر ادرار و سوزش حین ادرار کردن

 

زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم

نحوه درمان زخم دهانه رحم

پس از تشخیص بیماری زخم دهانه رحم، پزشک معمولاً داروهای آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت های باکتریایی تجویز خواهد کرد. درمان زخم دهانه رحم در زنان زیر 25 سال و همچنین خانم هایی که دارای رابطه جنسی پرخطر هستند هم امکان پذیر است. تشخیص برخی از باکتری ها از طریق آزمایشات دشوار است اما درمان آنها امکان پذیر است.

در صورتی که پزشک متخصص تشخیص دهد که زخم دهانه رحم به دلیل بیماری های مقاربتی ایجاد نشده است، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. در صورت بارداری ممکن است عفونت های موجود به رحم منتقل شده و باعث عفونی شدن لوله های رحم و مبتلا شدن جنین شود. به همین دلیل پزشک بسته به نوع ارگاسم ایجاد کننده عفونت، داروهای زیر را تجویز کند.

  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • داروهای ضد قارچ
  • داروهای ضدویروسی

 

مراجعه به پزشک

زخم دهانه رحم یکی از بیماری هایی است که در صورت تشخیص به موقع، به راحتی و به طور کامل قابل درمان است. در صورت مشاهده علائمی مانند تورم و قرمزی، خونریزی مکرر، ترشح مخاط از واژن و... بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. با مراجعه به دکتر مانیا کاوه متخصص زنان و زایمان و مطرح کردن مشکلات خود، می توانید با گذراندن یک دوره درمانی سلامتی خود را بدست بیاورید.

Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.