دلایل خونریزی بعد از سزارین

دلایل خونریزی بعد از سزارین

خونریزی بعد از سزارین در حالت عادی امری طبیعی است؛ اما اگر مدت آن طولانی باشد می‌ تواند خطرناک باشد.‌ یک مادر برای به دنیا آوردن فرزند خود می‌ تواند زایمان طبیعی انجام دهد یا با عمل سزارین فرزند خود را به دنیا بیاورد. او در طی زایمان طبیعی حدود ۰/۵ لیتر خون از دست می دهد؛ اما در سزارین میزان خونریزی به یک لیتر هم می رسد. اگر میزان خونریزی از حدی که گفتیم بیشتر باشد عادی نیست. ما در مطلب امروز قصد داریم به دلایل خونریزی بعد از زایمان سزارین بپردازیم؛ پس با ما تا پایان مطلب همراهی کنید‌.

 

یک مادر بعد از سزارین چقدر خونریزی دارد؟

خونریزی بعد از عمل سزارین و زایمان طبیعی اتفاق می‌ افتد. اگر شما هم قصد عمل سزارین را دارید بدانید که پس از انجام سزارین، چند روز خونریزی خواهید داشت که سنگین تر از دوران پریودی است. ممکن است خونریزی همراه با لخته باشد. این خونریزی از ترشحات واژینال محسوب می شود که به لوشیا‌ معروف بوده و رنگ آن، قرمز روشن است. در حالت طبیعی خونریزی حدود ۶ هفته ادامه دارد و به مرور زمان، ترشحات رقیق تر می شود و به رنگ زرد- سفید روشن‌ تغییر می یابد.‌ چون بدن برای تغذیه جنین باید بافت‌ های اضافی و خون ذخیره شده را دفع کند؛ به همین دلیل است که بعد از هر نوع زایمانی، خونریزی اتفاق‌ می‌ افتد. اگر بعد از گذشت ۶ هفته همچنان خونریزی شما کم نشد حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

چه زمانی خونریزی غیرطبیعی است؟

همان گونه که اشاره شد خونریزی بعد از زایمان حدود ۶ هفته طول می‌ کشد. خونریزی بعد از زایمان سزارین هم طبیعی است و به دلایل مختلفی اتفاق می افتد که به آن اشاره خواهیم کرد؛ اما زمانی خونریزی نگران کننده است که خانمی در طی سزارین خون زیادی از دست‌ بدهد؛ به همین دلیل خانم ها لازم است علائم خونریزی داخلی را بدانند. از جمله علایم خونریزی داخلی‌ عبارتند از:

  • ضربان سریع قلب و تنفس دشوار: اگر خانمی با علائمی مانند ضربان سریع قلب و تنگی نفس مواجه شد می‌ تواند نشانه خونریزی داخلی باشد.
  • رحم متورم: اگر بعد از سزارین، فرم رحم فرد تغییر کند و متورم و پرآب به نظر برسد احتمال اینکه خونریزی داخلی باشد، وجود دارد.
  • ضعف و اضطراب شدید: یکی دیگر از نشانه‌ های خونریزی داخلی، ضعف و اضطراب شدید در بیمار است.
  • رنگ پریدگی و سردی بدن: خونریزی داخلی سبب می شود بیمار رنگ پریده شود و با علائم سردی بدن‌ مواجه شود.
  • خونریزی واژینال سنگین: اگر با گذشت ۶ هفته از زایمان، فرد هنوز خونریزی دارد می تواند نشانه این باشد که فرد دچار خونریزی داخلی شده است.
  • کاهش‌ ادرار: وقتی ادرار فرد کاهش یابد و خون کمی به سمت کلیه‌ ها برود ممکن است فرد خونریزی داخلی کرده باشد.

 

دلایل خونریزی بعد از سزارین
دلایل خونریزی بعد از سزارین

بعد از سزارین چرا خونریزی اتفاق می‌ افتد؟

چند دلیل برای خونریزی بعد از سزارین وجود دارد. از جمله دلایل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بریدگی رگ‌ های خونی
در هنگام عمل سزارین برای اینکه جنین بیرون کشیده شود لازم است برش هایی در بافت‌ ها انجام شود. گاهی بعد از برش اولیه به علت کوچک بودن برش، خارج کردن نوزاد ممکن نیست. به این ترتیب در حین بیرون کشیدن نوزاد، بافت‌ ها و رگ‌ های خونی آن قسمت پاره می شوند؛ همچنین ممکن است در هنگام عمل، شریان ها و رگ‌ های اطراف رحم بریده‌ شوند و خونریزی اتفاق بیفتد.

آتونی رحم
یکی دیگر از دلایل خونریزی بعد از عمل سزارین می تواند آتونی رحم باشد‌. این اتفاق زمانی می افتد که بعد از تولد نوزاد و بعد از خارج کردن جفت، رحم بیمار منقبض نمی‌ شود. در حالت طبیعی باید رگ‌ های خونی بعد از انقباضات رحمی بسته‌ شوند و بعد از خارج کردن جفت از مهبل، در قسمت های اطراف جفت خونریزی اتفاق نمی افتد. ولی وقتی بعد از زایمان رحم بسته نشود، سبب باز ماندن رگ‌ ها و خونریزی شدید می شود.

باقی ماندن جفت
گاهی اوقات در هنگام سزارین، تکه ای از جفت در داخل رحم باقی‌ می‌ ماند و سبب بروز خونریزی شدید می‌ شود. این اتفاق بیشتر برای زنانی می افتد که چند بار عمل سزارین کرده‌ اند.

چسبندگی جفت
شایع ترین دلیل خونریزی، چسبندگی جفت است. اگر جفت به صورت طبیعی از رحم جدا نشود و محکم به آن چسبیده باشد دکتر ناچار است با دست آن را جدا کند که این امر سبب خونریزی می شود.‌

 

برای کم کردن خونریزی چه راه حل هایی وجود دارد؟

برای اینکه بتوانید خونریزی را کاهش دهید راه هایی وجود دارد که عبارتند از:

  • استفاده از نوار بهداشتی به جای تامپون: در هفته‌ های اول خونریزی که شدت خونریزی بالا است توصیه می شود از نوارهای بهداشتی کلفت استفاده کنید؛ چون استفاده از تامپون‌ ممکن است عفونت باکتریایی را به دنبال داشته باشد.
  • استفاده از لباس‌ های قدیمی: در روزهای اول که شدت خونریزی بالا است ممکن است لباستان لک شود؛ به همین دلیل از لباس های زیر قدیمی استفاده کنید تا بتوانید به راحتی دور بیندازید.
  • تعویض پدها به صورت مرتب: توصیه می شود از پارچه های قابل شستشو به جای نوار بهداشتی استفاده نشود و هر ۳ تا ۴ ساعت یکبار نوار تعویض شود.
  • استراحت کردن: بیمار باید در هفته‌ های اول بعد از زایمان در رختخواب استراحت کند و از انجام فعالیت جسمی شدید بپرهیزد تا زودتر بهبود یابد.
  • کمک از اطرافیان: فرد برای اینکه زودتر بهبود یابد لازم است از اعضای خانواده کمک بگیرد.
  • گزینه‌ های درمانی: اگر خونریزی بیمار بعد از گذشت چند هفته ادامه یابد باید با پزشک خود مشورت کند. اگر رحم بعد از زایمان منقبض نشود پزشک دارو تجویز‌ می‌ کند. اگر خونریزی قطع نشود، ممکن است نیاز به جراحی دیگری داشته باشد.
دلایل خونریزی بعد از سزارین
دلایل خونریزی بعد از سزارین

نکاتی که بهتر است برای کاهش خونریزی رعایت کنید

نکاتی که به شما کمک می کند خونریزی را کاهش دهید شامل موارد زیر است:

  • شیر دادن نوزاد: یکی از کارهایی که می توانید برای کاهش خونریزی انجام دهید شیر دادن به نوزاد است. به علت اینکه تغذیه با شیر مادر‌ سبب می شود عضلات رحم و رگ‌ های خونی انقباض پیدا کند خونریزی هم کاهش پیدا می کند.
  • پرهیز از فعالیت بدنی شدید و استرس: چون استرس جسمی و فعالیت شدید‌ خونریزی بعد از سزارین را افزایش می دهد، در ماه های اول بعد از سزارین از بلند کردن اجسام سنگین یا انجام ورزش های سنگین خودداری کنید تا زودتر بهبود یابید.
  • مشورت با پزشک قبل از مصرف مسکن: بعد از زایمان، با انقباضات دردناکی مواجه می شوید؛ ولی نباید بدون مشورت با پزشک از دارو یا مسکن خاصی استفاده کنید. برای تسکین درد می توانید از کمپرس گرم کمک بگیرید و آن را روی شکم قرار دهید. اگر درد شما قطع نشد آن وقت با پزشک مشورت کنید.

 

مراجعه به پزشک

خونریزی بعد از سزارین اگر در حد طبیعی باشد و بیشتر از ۶ هفته طول نکشد امری طبیعی است؛ اما اگر بعد از این مدت همچنان ادامه دارد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. دکتر مانیا کاوه متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته و هیستروسکوپی است. اگر شما هم قرار است عمل سزارین انجام دهید یا با مشکل خونریزی پس از سزارین مواجه هستید به این پزشک حاذق مراجعه کنید. در ضمن اگر سوالی در زمینه موضوع امروز دارید می توانید با این پزشک ماهر و متخصص در میان بگذارید. برای کسب اطلاعات بیشتر به این سایت مراجعه کنید یا با شماره همراه ۰۹۱۲۰۱۳۳۹۸۸ تماس بگیرید.

Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.