كلاميديا تراكوماتيس یکی از شایع ترین بیمای های مقاربتى است كه بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، از میان عفونتهای جنسی قابل درمان با 90 میلیون مورد بیماري، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است. اما در اغلب موارد به دلیل عدم آگاهی بیماران، مراجعه به پزشک با تاخیر صورت میگیرد، به همین دلیل ميتواند عوارض شديدي در پي داشته باشد. در این مقاله دکتر مانیا کاوه با درجه علمی استادیار دارای فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته و هیستروسکوپی به سوالات رایج در ارتباط با بیماری عفونت کلامیدیایی پاسخ میدهد. در ادامه با ما همراه باشید.
عفونت کلامیدیایی
بیماری کلامیدیا توسط باکتری به نام کلامیدیا تراکوموتس ایجاد می شود. كلامـيديا، باكتري هاي داخل سلولي هستند كه براي تكثـير خـود بـه سـلولهاي زنـده نـياز دارنـد. كلامـيديا سـلول مـيزبان را وادار بـه تطـابق بـه رشد اجــباري داخــل ســلولي و تولــيد انكلوزيونهــاي خــود مـينمـايد
علائم عفونت کلامیدیایی چیست؟
اغلب بیماران مبتلا به عفونت کلامیدیایی بدون علامت بوده یا علائم خفیف و غیرقابل تشخیص دارند. اما در حالت کلی برخی از علائم شایع عفونت کلامیدیایی عبارتند از:
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- احساس درد حین رابطه جنسی
- ترشحات غیر طبیعی واژینال
- احساس درد در پايين شکم
- احساس درد، خونريزى يا ترشح در ناحيه مقعد
- خونريزى بين دوره هاى قاعدگى
علائم عفونت کلامیدیایی در مردان به صورت ترشحات چرکى یا ترشحات آبکی يا شیری رنگ از آلت تناسلی مردانه، بيضه هاى متورم يا حساس است.
عفونت کلامیدیایی چگونه تشخیص داده میشود؟
روشهاي تشخيص گوناگوني براي شناسايي كلاميـديا مورد استفاده قرار میگیرد. اين روشها بـر اسـاس هـدف، از انجـام تست تشخيصي، منطقه جغرافيـايي انجـام آزمـايش، دردسترس بودن امكانات و... متفاوت هستند. اما بطور كلي جهت تشخيص عفونت كلاميديا از روشهای زیر استفاده میشود:
- معاینهی فیزیکی برای بررسی وجود علائم فیزیکی
- نمونهبرداری با سواب از آلت تناسلی، گردن رحم، مجرای ادرار، گلو یا رکتوم
- آزمایش ادرار
مراحل درمانی عفونت کلامیدیایی چیست؟
درمان عفونت کلامیدیایی در صورتی که در مراحل اولیه باشد بسیار آسان است. در اغلب موارد پزشک آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت تجویز میکند. برخی از بیماران تنها با دریافت یک دوز دارو بهبود پیدا میکنند. پزشک با بررسی شرایط بیمار بهترین روش درمانی را توصیه خواهد کرد. نکته قابل توجه در طول درمان عفونت کلامیدیایی این است که شریک جنسی نیز در صورت ابتلا باید تحت درمان قرار بگیرد. زیرا در غیر این صورت امکان ابتلای دوباره بیمار وجود دارد.
راههای پیشگیری از عفونت کلامیدیایی چیست؟
تنها روش مطمئن برای پیشگیری از ابتلا به عفونت کلامیدیا اجتناب از برقرار کردن روابط جنسی کنترل نشده با شرکای جنسی متعدد است. استفاده از کاندوم در طول مقاربت جنسی میتواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند.
غربالگری کلامیدیایی
همان طور که قبلا اشاره شد این عفونت در اغلب موارد بدون علائم است. به همین دلیل انجام غربالگری برای زنان زیر 25 سال، زنان باردار و زنان و مردان پر خطر توصیه میشود.
عوارض عفونت کلامیدیایی در زنان باردار چیست؟
عفونت کلامیدیا میتواند در ایجاد سالپینژیت، اورتریت، سرویسیت، پارگی زودرس کیسۀ آب، عفونت نوزادی در زمان عبور نوزاد از کانال زایمانی، نازایی و حاملگی خارج از رحم موثر باشد. به همین دلیل افراد مبتلا به عفونت کلامیدیایی بهتر است قبل از اقدام به بارداری، با مراجعه به پزشک زنان و زایمان تحت درمان قرار بگیرند. زنان بارداری هم که در طول دوران بارداری خود مبتلا به این عفونت شدهاند باید داروهای تجویز شده و توصیههای درمانی پزشک را جدی بگیرند.