نقش تغذیه در درمان آندومتریوزیس

نقش تغذیه در درمان آندومتریوزیس

یکی از بیماری های شایع زنان که در سنین باروری می تواند رخ دهد آندومتریوزیس است.

در این بیماری آندومتریوم (بافت دیواره رحم) در نقاط غیر معمول ظاهر می شود.

بیماری آندومتریوزیس می تواند در کیفیت زندگی برخی از خانم ها به شدت تاثیر گذار باشد.

نکته مثبت در ارتباط با این بیماری این است که بیماران مبتلا به اندومتریوزیس با تغییر رژیم غذایی می توانند تاثیر مثبتی در کاهش علائم خود داشته باشند.

با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله خانم دکتر مانیا کاوه متخصص زنان و زایمان به نقش تغذیه در کنترل و درمان بیماری آندومتریوزیس می پردازند.

 

تغدیه و آندومتریوزیس

التهاب یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری آندومتریوزیس می باشد. سیستم ایمنی نقش کلیدی در پاتوفیزیولوژی اندومتریوزیس و درد ناشی از آن و همچنین نازایی همراه آن دارد.
سلول های ایمنی متفاوتی شامل نوتروفیل ها و سیتوکین ها، گرانولوسیت ها (ماست‌ سل ها و ماکاروفاژها) و انواع ساب تایپ های سل T در پاتونیزیولوژه اندومتریوزیس موثر هستند.
تمام مواد مغذی که در ساپرس دردهای مرتبط با آندومتریوزیس موثر می باشند عملکرد ضد التهابی یا غیر اکسیدانی دارند. بنابراین به طور مستقیم یا غیر مستقیم عملکرد التهابی را ساپرس می کنند.
پالمیتونولامید نقش موثری در کنترل التهابی ناشی از ماست سل ها دارد. به این ترتیب یک تعدیل کننده ایمنی، آنالژریک و آنتی اکسیدان می باشد که مقادیر مختصری از آن در تخم مرغ و بادام زمینی یافت می شود.
پلی داتین POLYDATIN یک گلوکوزید طبیعی رزوراترولی می باشد که اثرات ضد التهابی آنتی اکسیدانی دارد و در توت و انگور و بادام زمینی وجود دارد.
DIM یکی آنتی اکسیدان بسیار قوی است که در کلم پیچ، کلم بروکلی، دانه هل یافت می شود و دارای اثرات ضد سرطانی می باشد و همچنین در سلول های حساس به استروژن دارای اثرات ضد استروژن است.
اسید چربی امگا -3 به طور انتخابی پروستاگلاندین های خاصی را که در ایجاد درد ناشی از اندومتریوز نقش دارند تعدیل می کند لذا در درمان درد اندومتریوزیس موثر می باشند. 

نقش تغذیه در درمان آندومتریوزیس
نقش تغذیه در درمان آندومتریوزیس

 

نبایدهای تغذیه ای آندومتریوزیس

از جمله عوامل تغذیه ای که ممکن است سبب تشدید علائم آندومتریوزیس شوند سویا، گلوتن و فود مپ است.

فود مپ اصطلاح علمی برای دسته بندی کربوهیدرات های مضر است که باعث تحریک سیستم گوارش و بروز مشکلاتی مانند ورم کردن، نفخ و معده درد می شوند.

سویا حاوی مقادیر فراوانی فیتواستروژن می باشد و ممکن است سبب تحریک فعالیت استروژن شود بنابراین می تواند منجر به تحریک اندومتریوز هم می شود.

فود مپ ها همان کربوهیدرات های با زنجیره کوتاه هستند که برای مثال در لوبیا، گندم حضور دارند و ممکن است در بیماران مبتلا به آندومتریوزیس که همراهی با علائم گوارشی دارند سبب تشدید علائم گوارشی شوند.

لذا از آن جایی که مطالعات قوی بالینی در خصوص اثرات منفی این مواد غذایی موجود نیست ولی در صورت همراهی اندومتریوز به ویژه با سندرم تحریک پذیر روده در رژیم غذایی می توان تعدیلاتی جهت مصرف آن ها اعمال کرد ولی به طور کامل قطع نکرد.

vitD بر روی عملکرد سیستم ایمنی موثر بوده و سبب پیشبرد اثرات ضد التهابی می شود.

کمبود vitD در پاتوژن ایجاد اندومتریوزیس نقش موثری دارد.

بنابراین غذاهایی که حاوی اسیدهای چربی غیراشباع، ویتامین های A - C - E - B6 و مینرال ها (کلسیم - آهن - منیزیوم - زینک) آنتی اکسیدان ها، پلی اتیلن (رزوراترول) و لاکتوباسیل می باشند، نقش موثری در ساپرس علائم اندومتریوزیس دارند.

Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.