تشخیص افتادگی رحم

تشخیص افتادگی رحم

تشخیص افتادگی رحم

یکی از بیماری های شایع در حوزه زنان افتادگی رحم یا پرولاپس است.

این بیماری نیز مانند مانند اغلب بیماری های زنانه در صورت تشخیص زود هنگام قابل کنترل و درمان است.

اما متاسفانه گاهی اوقات به دلیل عدم اطلاع از علائم و عوارض افتادگی رحم بیماران به پزشک با تاخیر مراجعه می کنند. از این رو انجام معاینات سالیانه بسیار حائز اهمیت است. در صورت علاقه مندی به کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیماری افتادگی رحم با ما همراه باشید.

 

افتادگی رحم

افتادگی رحم یا پرولاپس عارضه ای است که در نتیجه ضعف عضلات و یا آسیب در رباط های حمایت کننده کف لگن، رحم به درون کانال واژن افتادگی پیدا می کند. افتادگی رحم از خفیف تا شدید به صورت زیر دسته بندی می شود:

 

افتادگی رحم در مراحل مختلف
افتادگی رحم در مراحل مختلف

 

مرحله اول: رحم در نیمه بالایی واژن قرار دارد و به دهانه واژن نزدیک نشده است.

مرحله دوم: رحم به نزدیکی دهانه واژن رسیده است اما هنوز به صورت کامل از آن خارج نشده است.

مرحله سوم: رحم در مسیر خروج از واژن قرار گرفته است.

مرحله چهارم: در این مرحله مقداری از بافت رحم از دهانه واژن خارج شده است.

 

علائم بالینی افتادگی رحم

هرچند در برخی بیماران افتادگی رحم بدون علامت است و تشخیص آن تنها با معاینه بالینی امکان پذیر است، اما افتادگی رحم ممکن است با علائم زیر همراه باشد:

احساس درد در لگن

عدم کنترل ادرار

مشکلات خالی کردن مثانه و ادرار

یبوست

بی اختیاری استرسی

احساس فشار و سنگینی در واژن

 

علت افتادگی رحم

برخی به اشتباه زایمان طبیعی را تنها فاکتور موثر در بروز افتادگی رحم می دانند. هرچند زایمان طبیعی سخت اصلی ترین عامل بروز پرولاپس می باشد اما عوامل زیر نیز می تواند در ایجاد افتادگی رحم موثر باشد:

فیبروئید بزرگ و یا تومور

پیری و کاهش سطح استروژن

زنان دارای اضافه وزن

بلند کردن اجسام سنگین

زنان مبتلا به کمبود کلاژن ژنتیکی

انجام عمل جراحی در ناحیه لگن

یبوست و سرفه مزمن

 

 

تشخیص افتادگی رحم

 

تشخیص افتادگی رحم
تشخیص افتادگی رحم

 

تشخیص قطعی افتادگی رحم با ارزیابی علائم و تست عملکرد لگن تنها توسط پزشک متخصص در حوزه زنان امکان پذیر است.

پزشک در معاینه لگن برای مشاهده داخل واژن از وسیله ای به نام اسپکولوم استفاده می کند. اسپکولوم ابزاری است که پزشکان از آن برای معاینه واژن و دهانه رحم استفاده می کنند. ممکن است برخی از خانم ها از معاینه با اسپکولوم هراس داشته باشند اما با توجه به این که اسپکولوم به هیچ عنوان آسیبی به واژن نمی رساند جای هیچ گونه نگرانی نیست و در اغلب موارد بیمار در هنگام ورود اسپکولوم احساس ناراحتی نمی کند. پزشک ممکن است بیمار را در حالت دراز کش و یا در حالت ایستاده برای بررسی فضای داخلی واژن و رحم معاینه کند. برای تعیین شدت افتادگی رحم بیمار باید مانند زمانی که در حال دفع مدفوع می باشد عضلات شکم خود را منقبض کند. پس از انجام معاینه پزشک متخصص می تواند در صورت نیاز برای اطمینان از افتادگی رحم و یا بررسی سایر مشکلات لگنی سونوگرافی درخواست کند.

 

پیشگیری از پایین افتادگی رحم

در بسیاری از مواقع پیشگیری از افتادگی رحم امکان پذیر نیست. اما رعایت نکات زیر می تواند احتمال خطر ابتلا به پرولاپس رحم را کاهش دهد:

انجام تمرینات کگل: یکی از تمرینات بسیار موثر در تقویت عضلات کف لگن انجام تمرینات کگل است. برای انجام این تمرینات کافی است فرد بیمار عضلات کف لگن خود را به مدت پنج تا ده ثانیه منقبض کند و سپس به مدت پنج تا ده ثانیه نیز عضلات را در حالت استراحت قرار دهد (شل کند). برای گرفتن نتیجه مطلوب انجام تمرینات کگل حداقل روزی سه بار و هربار 15-20 بار توصیه می شود.

حفظ تناسب اندام: بیشتر افراد تناسب اندام و داشتن هیکلی خوش فرم را تنها یک فاکتور زیبایی می دانند. در حالی که لاغری و حفظ وزن متعادل یکی از فاکتورهای مهم در پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماری ها می باشد. با توجه به این که اضافه وزن یکی از عوامل موثر بر شدت یافتن افتادگی رحم می باشد کاهش وزن در کنار تمرینات کگل می تواند در درمان و کنترل افتادگی رحم موثر باشد.

مصرف استروتژن در دوران یائسگی: با افزایش سن و کاهش سطح استروژن احتمالا ابتلا به افتادگی رحم افزایش می باشد. هورمون استروژن در تقویت عضلات لگن بسیار موثر است و کمبود آن می تواند منجر به مشکلاتی مانند پرولاپس رحم شود. از این رو بسیار ضروری است زنانی که به سن یائسگی رسیده اند تحت کنترل پزشک استروژن مصرف کنند. البته باید توجه داشت که مصرف استروژن بدون صلاحدید پزشک ممکن است دارای عوارض باشد از این رو افراد بیمار بدون مشاوره با پزشک از خوردن استروژن اجتناب کنند.

 

عوارض افتادگی رحم

برخی از مهم ترین عوارض افتادگی رحم که بر حسب شدت افتادگی تعیین می شود عبارتند از:

ایجاد زخم و عفونت در واژن

محبوس شدن رحم

احتمال بروز پرولاپس اندام های دیگر مانند مثانه

زخم دهانه رحم

 

ارتباط افتادگی رحم و افتادگی مثانه

یکی از مهم ترین مشکلاتی که ممکن است در اثر عدم درمان به موقع افتادگی رحم ایجاد شود افتادگی مثانه است. یکی از عوارض افتادگی مثانه بی اختیاری در کنترل ادرار است. بنابراین بهتر است قبل از به وجود آمدن مشکلات جدی اقدام به درمان افتادگی رحم کنید.

 

درمان افتادگی رحم

اتخاذ درمانی ارتباط کامل به شدت افتادگی دارد. برای بیمارانی که افتادگی رحم خفیف دارند پزشک با معاینه کامل و بررسی شرایط بیمار می تواند درمان هورمونی تجویز کند.

استفاده از رحم بند یا پساری (وسیله ای برای پوشاندن گردن رحم) یکی دیگر از روش های درمانی افتادگی رحم است. در صورتی که شدت افتادگی شدید باشد پزشک ممکن است از روش های جراحی برای درمان کمک بگیرد.

Dr. Mania Kaveh
© Copyright 2019. All rights reserved.
iMads Co.