پولیپ دهانه رحم توده های نرم و قرمز رنگی هستند که روی دهانه رحم رشد می کنند. پولیپ های دهانه رحم تومور هستند اما معمولا سرطانی نیستند. با توجه به این که علائم پولیپ دهانه رحم ممکن است با برخی از علائم سرطان دهانه رحم یکسان باشد، در صورت مشاهده هر گونه علائم غیر عادی باید در سریعترین زمان ممکن به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد تا از غیر سرطانی بودن تودهها اطمینان حاصل شود. به همین دلیل شناخت علائم پولیپ دهانه رحم بسیار حائز اهمیت است. با توجه به همین موضوع بر آن شدیم تا در این مقاله در مورد علایم، نحوه تشخیص و روشهای درمانی پولیپ دهانه رحم صحبت کردیم. در ادامه با ما همراه باشید.
اندازه پولیپ دهانه رحم
پولیپ های دهانه رحم میتوانند به صورت تکی یا دسته ای رشد کنند. اندازه پولیپها متفاوت است و معمولا طولی حدود یک تا دو سانتی متر دارند.
علائم پولیپ رحم
پولیپ دهانه رحم همواره با علائم همراه نیست و گاهی اوقات ممکن است هیچ علامت قابل توجهی نداشته باشد. اما برخی از علائم و نشانه های رایج پولیپ رحم عبارتاند از:
- قاعدگی نامنظم
- خونریزی بین دورههای قاعدگی
- دورههای قاعدگی بسیار شدید
- خونریزی واژینال پس از یائسگی
- ناباروری
تشخیص پولیپ دهانه رحم
روشهای تشخیص پولیپ دهانه رحم عبارتند از:
هیستروسکوپی: یک لولهی باریک و بلند مجهز به تلسکوپ دارای منبع نور (هیستروسکوپ) از راه واژن و دهانهی رحم وارد رحم میشود. هیستروسکوپی به پزشک امکان مشاهده داخل رحم را فراهم میکند.
سونوگرافی: پولیپ یک لوله از طریق واژن وارد رحم میشود و سپس تصاویری ایجاد شده از طریق امواج صوتی روی مانیتور توسط پزشک قابل مشاهده است. پزشک با مشاهده پولیپ کامل یا یک ناحیهی ضخیمشده از بافت اندومتر میتواند پولیپ دهانه رحم را تشخیص دهد.
سونوهیستوگرام: در روش سونوهیستوگرام مایع استریل سالین (مخلوط نمک و آب مقطر) وارد واژن و دهانه رحم میشود. با توجه به این که این محلول نمکی، حفرهی رحم را منبسط میکند، پزشک داخل رحم را میتواند به صورت واضحتر مشاهده کند.

درمان پولیپ دهانه رحم
پزشک با توجه به شرایط بیمار میتواند یکی از روشهای درمانی زیر را توصیه کند:
مراقبت بدون درمان خاص: پولیپ هایی که موجب بروز علائم نمی شوند، در اغلب موارد به خودی خود خوب میشوند لذا درمان خاصی در این موارد توسط پزشک توصیه نمی شود. البته در شرایطی که بیمار در معرض خطر سرطان رحم قرار داشته باشد اقدامات احتیاطی لازم صورت میگیرد.
کورتاژ: پزشک با استفاده از انبرکهای مخصوص، پولیپ را بر میدارد. دیواره داخلی رحم را می تراشد. پولیپ پس از بیرون آوردن به آزمایشگاه فرستاده میشود تا تحت آزمایش میکروسکوپی قرار بگیرد. البته در مواردی مکن است که پزشک کورتاژ را با وسیله هیستروسکوپ انجام دهد. هیستروسکوپ وسیله ای است که از راه واژن وارد رحم می کنند و پزشک توسط آن دیواره داخلی رحم را روی مانیتور مشاهده میکند.
عمل جراحی: در طی هیستروسکوپی توسط ابزار مخصوص، پولیپ های رحم خارج میشود. پولیپهای خارج شده برای بررسی میکروسکوپی به آزمایشگاه فرستاده میشوند. در صورتی که پولیپهای رحم دارای سلولهای سرطانی باشند، پزشک مراحل بعدی درمان را با توجه به شرایط بیمار شروع خواهد کرد.
آیا امکان برگشت مجدد پولیپ رحم بعد از درمان وجود دارد؟
به ندرت پولیپ های رحم بعد از درمان مجددا برمی گردند. اما در صورت برگشت بیمار نیاز به درمانهای بیشتری خواهد داشت.
آیا امکان بارداری با وجود پولیپ وجود دارد؟
پولیپ در اغلب موارد به دلیل لکه بینی، خونریزی و ترشح مانع بارداری می شود. به همین دلیل افرادی که دارای پولیپ هستند بهتر است قبل از بارداری نسبت به درمان پولیپ اقدام کنند.
چه مدت زمان بعد از جراحی پولیپ رحم باید برای بارداری اقدام کرد؟
بعد از برداشتن پولیپ بهتر است بیمار تا یک سیکل قاعدگی برای اقدام به بارداری صبر کند.
علت پولیپ رحم چیست؟
هر چند مطالعات بسیار زیادی روی پولیپ دهانه رحم ایجاد شده است اما علت اصلی ایجاد پولیپ رحم معلوم نیست. اما نتایج برخی تحقیقات نشان میدهد که عوامل هورمونی در ایجاد پولیپ بدون تاثیر نیستند.
مراجعه به پزشک
با توجه به این که تشخیص به موقع، فرآیند درمان را تسهیل میبخشد، در صورت مشاهده هرگونه علائم غیر طبیعی بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر درباره پولیپ دهانه رحم میتوانید به صورت حضوری به مطب خانم دکتر مانیا کاوه - متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی زنان در تهران مراجعه کنید.