بی نظمی در قاعدگی را باید جدی گرفت و باید به این نکته توجه داشت که شدت و مدت خونریزی در خانم ها متفاوت است. کسانی که دچار خونریزی ماهانه سنگین، طولانی و نامنظم هستند باید این علایم را جدی بگیرند و اگر بیش از ۷ روز این دوران طول می کشد یا در هر ساعت مجبور به تعویض پد می شوند، باید حتماً تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرند. اگر چنین علائمی را تجربه می کنید توصیه می کنیم در این مقاله از سایت دکتر مانیا کاوه همراه ما باشید؛ زیرا خونریزی شدید موجب کم خونی و فقر آهن می شود که باید در مراحل اولیه درمان شود.
علت بی نظمی در قاعدگی پریود و خونریزی سنگین چیست؟
دلایل مختلفی برای نامنظمی در قاعدگی وجود دارد که با بررسی علایم و تشخیص متخصص می توان علت آن را شناخت. در ادامه به بررسی جامع تر برخی دلایل پریودی نامنظم می پردازیم.
عدم تعادل هورمونی بدن
در تنظیم ریزش و احیای مجدد دیواره رحم هورمون های استروژن و پروژسترون نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. اگر سطح این هورمون ها به هر دلیلی افزایش پیدا کند، خونریزی های دوران قاعدگی سنگین می شود. معمولاً این عارضه در دختران نوجوان مشاهده می شود که تقریباً یک سال و نیم از شروع اولین قاعدگی شان می گذرد. همچنین این عارضه در زمان پیش از یائسگی نیز به وجود می آید.
بارداری خارج رحمی
اگر در طی دوران بارداری خونریزی شدید دارید، باید برای بررسی علت به پزشک متخصص مراجعه کنید. به طور طبیعی در طی دوران بارداری سیکل قاعدگی متوقف می شود. در واقع خانم باردار هیچ خونریزی ندارد البته در ۳ ماهه اول وجود لکه بینی طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد؛ اما مشاهده خونریزی های سنگین هشداری برای بررسی دقیق تر است؛ زیرا ممکن است تخمک بارور شده خارج از رحم جای گرفته باشد.
بیماری های زمینه ای
یکسری بیماری های زمینه ای مثل بیماری التهاب لگنی و عفونت های سیستم ادراری و تناسلی باعث ایجاد قاعدگی های نامنظم می شود و در چرخه آن اختلال ایجاد می کند.
عوارض جانبی برخی داروها
برخی از داروهای ضد التهابی، داروهای ضد انعقادی و داروهای هورمونی به طور مستقیم روی خونریزی های قاعدگی اثر می گذارد. همچنین استفاده از آی یو دی نیز تأثیر بسزایی روی حجم خونریزی قاعدگی دارد.
اختلالات خونی ارثی
اختلالات خونی ارثی از جمله دلایل ایجاد قاعدگی های نامنظم و خونریزی های سنگین هستند که از جمله این بیماری ها می توان به انعقاد خون اشاره کرد.
وجود تومورهای خوش خیم
یکی دیگر از دلایل خون ریزی های سنگین تومورهای رحم، دهانه رحم و تومورهای تخمدانی هستند که شکل گیری این تومورها بسیار نادر است اما می توانند در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد کند.
اختلالات تخمک گذاری
در اثر عدم تخمک گذاری با افت شدید پروژسترون در خون مواجه می شویم که منجر به پریودهای دردناک و نامنظم خواهد شد.
اندومترویز
اندومترویز نیز یکی دیگر از اختلالات شایع بوده که باعث ایجاد قاعدگی های نامنظم می شوند. در طی این اختلال بافت پوششی رحم به صورت کاذب در بخش دیگری از بدن مثل اطراف لوله فالوپ یا پشت رحم رشد خواهد کرد و باعث ایجاد خونریزی های سنگین و درد می شود.
آدنومیوز
خونریزی های سنگین و اختلال در سیکل قاعدگی در اثر وجود غده های جداره رحم با پوشش بافت عضلانی ایجاد می شود.
پولیپ در رحم
یکسری زوائد خوش خیم در جداره رحم تشکیل می شود که در چرخه عادت ماهانه اختلال ایجاد می کند و باعث ایجاد خونریزی های سنگین و درد زیاد می شود. به این زوائد پولیپ می گوییم که وجود آن ها در بافت عضلانی رحم با نام فیبروئید معرفی می شود.
مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری
پس از مصرف قرص اورژانسی ضد بارداری امکان ایجاد لکه بینی وجود دارد اما پریود شدن بعد از مصرف نشان دهنده این است که شما حامله نیستید. همچنین لازم است بدانید که مصرف این قرص ها روی حجم خونریزی ماهانه تأثیر دارد به طوری که در برخی موارد خونریزی بسیار سنگین می شود و در برخی موارد نیز خونریزی کاملاً سبک است. همچنین لازم به ذکر است که با مصرف این قرص ها امکان تغییر در روزهای پریود وجود دارد؛ بنابراین توصیه می کنیم به صورت مکرر از آن ها استفاده نکنید.
تشخیص بی نظمی در قاعدگی
اگر نشانه هایی از اختلال سیکل قاعدگی دارید باید توسط پزشک معاینات لازم لگنی انجام شود. همچنین پزشک متخصص در این زمینه یکسری سوالات در مورد سابقه درمانی از شما می پرسد. شما باید هرگونه دارو یا مکملی که استفاده می کنید را باید با پزشک خود در میان بگذارید. در برخی موارد پس از بررسی های انجام شده لازم است آزمایشات زیر برای تشخیص دقیق تر انجام شوند:
- سونوگرافی لگنی: برای دریافت تصاویری از رحم، تخمدان ها و سایر اجزای سیستم باروری از سونوگرافی لگنی استفاده می شود.
- هیستروسکوپی: برای مشاهده داخل رحم می توان از هیستروسکوپی استفاده کرد که معمولاً به کمک آن پولیپ ها تشخیص داده شده و برداشته می شوند.
- تست پاپ اسمیر: هر گونه عامل عفونی یا بدخیمی در رحم با این تست مشخص می شود.
- بیوپسی رحم: اگر برای تشخیص دقیق تر نیاز به ارزیابی بافت رحم باشد، آزمایش بیوپسی رحم تجویز می شود که در این روش نمونه کوچکی از بافت رحم برداشته شده و آزمایشات لازم روی آن انجام می شود.
- آزمایش خون: با استفاده از آزمایش خون می توان فاکتورهای مختلف مثل کم خونی، اختلالات انعقادی خون و عملکرد تیروئید را ارزیابی کرد.
درمان بی نظمی در قاعدگی
براساس سلامت عمومی و شرایط جسمانی فرد، علت اختلالات قاعدگی، نوع بیماری های زمینه ای، بررسی سوابق بارداری و برنامه های آینده فرد برای بارداری روش های درمان پریود نامنظم متفاوت خواهد بود. اگر موارد ذکر شده مشخص شود می توان از روش های درمانی زیر استفاده کرد:
- برای درمان کم خونی مکمل های آهن تجویز می شوند.
- برای کاهش خونریزی و درد قاعدگی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده می شود.
- برای تنظیم سیکل قاعدگی و سبک شدن پریودها قرص های پیشگیری از بارداری تجویز می شوند.
- با استفاده از روش های جایگزینی هورمون می توان عدم تعادل هورمونی را درمان کرد.
مراجعه به پزشک
همان طور که در مطالب فوق ذکر شد دلایل مختلفی باعث بی نظمی در چرخه قاعدگی می شوند که باید تمامی آن ها را جدی بگیرید و با مشاهده هر کدام از علایم ذکر شده سریعاً به پزشک متخصص مراجعه کنید. اکثر اختلالات مربوط به چرخه قاعدگی در مراحل اولیه قابل درمان هستند و خطری برای افراد ندارند. اگر دچار بی نظمی در قاعدگی هستید، می توانید تحت نظر دکتر مانیا کاوه متخصص و جراح زنان و زایمان پروسه درمان خود را بگذرانید. برای دریافت نوبت ویزیت حضوری کافیست با شماره های درج شده در این سایت تماس بگیرید.